Språkvård handlar om att göra ett eller flera språk tillgängliga och lätta att använda för så många som möjligt i ett samhälle.
Det ska vara enkelt att ta orden och själva språket i bruk. Man kan också behöva värna ett språks ställning gentemot andra språk. Själva ordet språkvård är ett lån från tyskans Sprachpflege, ’vård av språket, omsorg om språket’.
Språkvård kan delas upp i
- språkvalsplanering
- ord- och grammatikvård
- tal- och textvård.
Här kan du ta del av Språkvårdsgruppens definitioner av några språkvårdsbegrepp.
Språkvård förr och nu
Förr låg tonvikten i språkvården huvudsakligen på ord- och grammatikvård. I takt med att allt fler skriver allt mer och måste läsa mer i arbetet har behovet av tal- och textvård ökat.
Och när engelskan gör insteg på allt fler samhällsområden, har språkplanering och språkpolitik blivit särskilt viktigt. Det behovet förstärks av att Sverige i dag är ett mångspråkigt land där det utöver svenska talas fem officiella minoritetsspråk och cirka 150 olika modersmål.
Språkvård i Språkvårdsgruppen
De olika organisationerna i Språkvårdsgruppen bedriver språkvård med olika inriktning och perspektiv. Gruppen träffas regelbundet och utbyter information om aktuell språkvård. Allt från rena språkfrågor till språkpolitiska ämnen diskuteras i gruppen. Här kan du läsa mer om ansvarsområdena för Språkvårdsgruppens organisationer.